Nieuwsbrief 2023

Deze nieuwsbrief gaat over leefstijl.

Leefstijl Wilt u meer gaan bewegen, anders eten en beter in uw vel zitten? Dit moedigen wij zeker aan. Lukt het niet alleen? Bespreek het met uw huisarts. Wie goed voor zichzelf zorgt, wordt gezonder en gelukkiger oud. We willen alvast wat tips delen:

Ontspannen

Wist u dat veel zorgverzekeraars een Mindfulness training vergoeden? Mocht u liever zelf aan de slag  gaan met ademhalingsoefeningen, omgaan met ongezonde stress, of meer balans in uw leven:

de VGZ mindfulness app is gratis te downloaden. Ook als u niet bij hen verzekerd bent.

Probeer het eens. Een paar diepe zuchten tijdens een drukke dag, hebben al direct effect.

Bewegen

“Eigenlijk zou ik moeten sporten”. Dit horen wij dagelijks in de spreekkamer. Eigenlijk is dat niet zo. Sporten moet niet, maar bewegen wel. Wandelen, fietsen, met de trap in plaats van de lift. De auto een eindje verder weg parkeren. Of nog liever op de (elektrische) fiets. Zolang u maar niet stil zit. Geen idee hoe u van de bank kan komen? Kijk eens op https://www.bewegeninarnhem.nl/

Voeding

Vaak vragen mensen aan elkaar: wat is nu gezond en wat niet? Dat is een lastige vraag.

https://www.thuisarts.nl/gezond-eten/ik-wil-gezond-eten

Het beste is om onbewerkt en verse voeding te eten. Dit is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waar niks aan veranderd of toegevoegd is. Dus liefst geen pakjes en zakjes.

Eet zo veel mogelijk plantaardig (dus veel groenten en fruit en vul dit aan met aardappelen, granen, noten, zaden en peulvruchten) Drink voldoende water.

Heeft u hulp nodig? De diëtistes van Vitasens kunnen u verder helpen. https://www.vitasens.nl/

Dit wordt voor 3 uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering.

Stoppen met roken

Het is bijna “Stoptober”. Bent u een roker en zou u willen stoppen? Aanmelden kan op https://stoptober.nl/

Uw lijf, portemonnee, (klein)kinderen, omgeving (en natuurlijk ook uw huisarts ;-) worden blij als u stopt. Stoppen doe je samen!

Met vriendelijke groeten,

Team Huisartsen Musis

Medisch Centrum Westerkade